1. A
Rs. 1750

B
Rs. 1680

C
Rs. 1840

D
Rs.1443.75

Explanation: p.w. = Rs.((100 xx 2310)/(100 + (15 xx 5/2)) = Rs. 1680.

2. A
Rs. 768

B
Rs. 968

C
Rs. 1960

D
Rs. 2400

Explanation: p.w. = (100 xx T. D.)/(R xx T) = (100 xx 168)/(14 xx 2) = 600 :. sum = (p. W. + T. D) = Rs. (600 + 168) = Rs. 768.

3. A
12%

B
13 1.3%

C
15%

D
14%

Explanation: p.w = Rs. (2562 - 122) = Rs. 2440. :. S.l. on Rs. 2440 For 4 month is Rs. 122. :. Rate = ((100 xx 122)/(2440 xx 1/3))% = 15%

4. A
6 months

B
8 months

C
9 months

D
10 months

Explanation: p.w. = (1760 - 160) = Rs. 1600 :. S.l. on Rs. 1600 at12% is Rs. 160. :. Time = ((100 xx 160)/(1600 xx 12)) = 5/6 years = (5/6 xx 12) months  = 10 months

5. A
Rs. 1386

B
Rs. 1764

C
Rs. 1575

D
Rs. 2268

Explanation: Let p.w. be Rs. x. Then, S.l on Rs. x at 16% for 9 months = Rs. 189. :. x xx 16 xx 9/12 xx 1/100 = 189 or x 1575. :. P.W. = Rs. 1575. :. sum due = P.W. + T.D. = Rs. (1575 + 189) = Rs. 1764.

6. A
12%

B
14%

C
15%

D
16 2/3%

Explanation: S.l. on Rs.750 T.D. on Rs. 960. This means p.w. of Rs.960. due 2 years hence is Rs. 750. :. T.D. = Rs. (960 - 750) = Rs. 210. Thus, S.l on Rs.750 for 2 years is Rs.210 :. Rate = ((100 xx 210)/(750 xx 2))% = 14%

7. A
Rs. 1800

B
Rs. 1450

C
Rs.1360

D
Rs. 6800

Explanation: Sum= (S.l. xx T.D.)/((S.l.) - (T.D.)) = (85 xx 80)/(85 - 80) = Rs. 1360.

8. A
Rs.20

B
Rs. 21.81

C
Rs. 22

D
rs. 18.33

Explanation: S.l. on Rs.(110 - 10) for a certain time = Rs.10 S.l on Rs.100 for double the time = Rs. 20 T.D on Rs. 120 = Rs.(120 - 100) = Rs. 20 T.D. on  Rs. 110 = Rs. (20/ 120 xx 110) = Rs. 18.33.

9. A
Rs. 12000 in cash

B
Rs. 128880 at credit

C
Both are equally good

Explanation: p.w. of Rs. 12880due 8 months hence = Rs. [(12880 xx 100)/(100 + (18 xx 8/12)] = Rs. ((12880 xx 100)/(112)) = Rs. 11500. cearly, Rs. 12000 in cash is a better offer.

10. A
16 2/3%

B
14 1/2%

C
13 1/3%

D
15%

Explanation: S.P.= 102% of Rs. 600 =Rs. (102/100 xx 600) = Rs. 612 Now, P.W.= Rs. 612 and sum =Rs. 688.50. :. T. D. = Rs. (688.50 - 612) = Rs. 76.50. Thus, S.I. on Rs. 612 for 9 months is Rs. 76.50. :. Rate= ((100 xx 76.50)/(612 xx 3/4))% = 16 2/3%.